Musiken lever MM nr 3/2003

Musiken lever (ledare i MM nr 3/2003)

av Gunnar E Olsson

Egentligen skulle man vilja uppmuntra alla som vill göra egen musik och försöker sprida den bland sina medmänniskor, men det är inte alltid så lätt – att uppmuntra alltså. Vissa gånger tar det emot mer än andra. Och andra gånger är det bara så självklart…

Vi får ofta höra att skivbolagen saknar fingertoppskänsla… ”Hur svårt är det att höra att en grupp eller artist är riktigt begåvad. Att deras musik är genuint bra?”

Eller… ”Hur djävla svårt kan det vara att höra att den ”musik” en artist/grupp presterar är riktig dynga?” Det händer ju.

Många skivbolag är lite ängsliga att göra åtaganden – att signa en artist som kanske visar sig inte ha någon större potential – och lika ängsliga att möjligen missa en artist som kanske kan bli något.

Typexempel: Dungen slår igenom med sin egen ”retro”-progg – ja, jag vet att han inte vill kalla sin musik så…

Ett annat bolag får tag på något som låter som en av de där ”bandet går”-taperna som man kunde få höra på radion i slutet av 70-talet. Med andra ord, det låter rätt ruttet – både musikaliskt och tekniskt.

Vad gör då skivbolaget? Man signar killen ändå – ”Vi fattar inte detta, det kan ju vara bra, inte fan vet vi…” Suck!

Vi fick en fråga från en av våra läsare (tillika låtskrivare) häromdagen. Frågan var huruvida förlag ville ha en enkel presentation av en låt med enbart sång och ett kompinstrument, till exempel gitarr eller piano, eller om de ville ha en färdig produktion. Han hade nämligen hört av ett förlag att de inte ville ha en låt med bara sång och piano. ”Folk förstår sig inte på piano nuförtiden”, var den märkliga motiveringen. Jag kände att vi måste kolla upp hur det är med detta. Så jag lovar att återkomma med ett svar – ifall det är fler av våra läsare som undrar.

För det handlar ju alltid till sist om låtar. Finns det inga låtar, så spelar det ingen roll hur bra en artist är. Det blir ändå aldrig riktigt bra. Det finns otaliga exempel på mycket begåvade artister vars karriär bara dött när de inte försetts med bra låtar längre – från egen låtskrivare eller producent.

Och det är där vi kommer in. Vi kommer inom kort att lägga upp vår nya hemsida på nätet – den kanske redan finns uppe när detta läses, men vi vågar inte lova hundraprocentigt. Visserligen jobbar våra 34 webbkreatörer både natt och dag med att försöka få allt färdigt, men vi räknar inte med att alla funktioner ska vara igång direkt. Vi hoppas dock att den nya formen ska var uppe och igång strax innan månadsskiftet.

En av nyheterna är att man ska kunna söka efter gamla artiklar och också kunna ladda ner dessa som pdf-dokument. Tanken är också att man som prenumerant ska kunna läsa MM direkt på nätet. Perfekt om man ligger på Teneriffa och tar igen sig och inte har eftersänt sin post.

På MM:s hemsida kommer det också att finnas utrymme för band/artister att presentera sig själva och att lägga upp egna låtar för alla att ladda ner och lyssna på. Vi kommer att ha en topplista för de mest nedladdade låtarna och vi kommer att ha gästrecensenter som lyssnar på era alster och ger kommentarer, kritik och råd. Flera skivbolags A&R-folk har redan anmält sitt intresse, men vi hoppas även att kollegor, musiker, ljudtekniker, förlagsfolk och producenter ska kunna bidra med den avdelningen.

Vi vet att ni gör musik och att ni gärna låter andra lyssna på den, så är det väl? Det är väl lite därför man sitter där i sin ensamhet på kammarn och knåpar med sin låtar?

För det finns inget som säger att man måste vara etablerad för att ha gåvan att kunna skriva bra låtar. Nånstans därute i buskarna sitter kanske nästa Per Gessle, Jocke Berg eller Lisa Dalbello och bara väntar på att få någon som vill lyssna på just hans/hennes alster.

Vi har fler idéer om vad man skulle kunna lägga upp på hemsindan för att komplettera papperstidningen, men vi är också öppna för förslag. Om det är någon funktion ni tycker borde få plats på den nya hemsidan, hör gärna av er så ska vi ta det under beaktande!

Tills dess, sätt nu igång och gör färdigt alla de där låtskisserna ni har liggande – ja, jag ska försöka få tummen ur också…